Primăria Comunei Dobresti
Înapoi la:HomeSunteţi la:COMUNA
Dobresti  nr.323A (417240) +40 259 325 400 primaria@primdobresti.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare Taxe
şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
Program de
Cooperare
Comunicate
de Presa

Consultare taxe şi impozite ON - LINE

Despre comuna noastra

Centrul de afaceri în agriculturǎ Dobresti
 

Comunicate de Presa

LocalizareModificată în : 25.06.2014

 


Prezentare generala


Comuna Dobresti este situata in partea de Sud-Est a judeţului Bihor, în zona deluroasa din sud-vestul Munţilor Piatra Craiului.

 

Comuna ocupa o poziţie relativ centrala, gravitând ca areal de extensiune mai mult spre Munţii Piatra Craiului. Din punct de vedere administrativ, comuna Dobresti  se invecineaza la sud-vest cu comuna Sambata , la vest cu comuna Ceica , la nord-vest cu comuna Virciorog , la nord cu comuna Astileu , la nord est cu comuna Magesti , la est comunele Suncuius si Rosia ,iar la sud cu comuna Pomezeu .

 

Hidrografic, se incadreaza in bazinul Crisului Negru ,pe afluentul acestuia , Holod , in care se varsa cele trei vai ce strabat comuna , respectiv Valea Topei , Valea lui Vasile si Valea Vida..

 

In actuala structura administrativa, comunei Dobresti ii aparţin localităţile : Dobresti , Luncasprie , Hidisel , Crincesti , Cornisesti , Topa de jos , Topa de sus si Racas si se intinde pe o suprafata de 13.480 hectare.

 

Distanta fata de cele mai apropiate orase din judetul Bihor este de 50 km fata de Oradea , municipiu resedinta de judet , 30 km fata de Beius ,75 km de orasul Salonta si 35 km de orasul Alesd.

 

Accesul in comuna se face din drumul national DN76 , Oradea –Deva, pe drumul judetean DJ767 , pentru localitatile Crincesti , Hidisel si Dobresti ; pe drumul judetean DJ 767C pentru localitatile Luncasprie si Racas ; pe drumul comunal DC 196 pentru localitatile Topa de jos si Topa de sus si pe drumurile comunale DC196 si DC 198 pentru localitatea Cornisesti .

 

Localitatea Dobresti si majoritatea celorlalte localitati sunt atestata documentar din anul 1508 , având o existenta economica preponderent agricola si forestiera , deşi in pestera Izbucul Toplitei , din localitatea Luncasprie , au fost descoperite urme ale existentei umane pe aceste locuri (schelete , 15 vase de lut intregi , margele , unelte de piatra cioplita,

 

doua topoare de bronz ) ce se incadreaza la inceputul epocii bronzului , dupa cum prezinta Ioan Emodi in ,, Contributii la cunoasterea inceputului epocii bronzului din nord –vestul Transilvaniei”- vezi Thraco-Dacica ,6,1985.

 

Perioada pana in secolul XIV este lipsita de informaţii sau informatii vagi, dar existenta unor ruine a unei cetati turcesti in comuna vecina Pomezeu si denumirea unui drum de la aceasta prin localitatile Luncasprie si Dobresti spre Alesd –numit drumul turcului- lasa sa se traga concluzia ca in drumul turcilor spre Ungaria au trecut si prin aceasta zona .

 

La mijlocul secolului XVIII  in localitatea Dobresti incepe sa se dezvolte activitatea forestiera , exploatand masa lemnoasa din Dobresti si Luncasprie si sa fie prelucrata in ,,fabrica de cherestea” si in ,,fabrica de perii si cozi de unelte” .

 

Pe la sfarsitul secolului XVIII , dar mai exact inceputul secolului XIX , a inceput si exploatarea bauxitei din zacamintele de suprafata, aceasta fiind inceputul mineritului pe teritoriul comunei Dobresti. 

 

Incărcarea   istorica este data de cele trei biserici de lemn, cu valoare de monumente naţionale,datand din secolul XVII ,  situate in satul Luncasprie, Topa de jos si Topa de sus.

 
Ultimele pagini vizitate de dvs: