Primăria Comunei Dobresti
Înapoi la:HomeSunteţi la:MONOGRAFIE
Dobresti  nr.323A (417240) +40 259 325 400 primaria@primdobresti.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare Taxe
şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
Program de
Cooperare
Comunicate
de Presa

Consultare taxe şi impozite ON - LINE

Despre comuna noastra

Centrul de afaceri în agriculturǎ Dobresti
 

Comunicate de Presa

Monografie________Modificată în : 23.06.2014

 

Istoricul localităţii

 

Localitatea Dobresti si majoritatea celorlalte localitati sunt atestata documentar din anul 1508 , având o existenta economica preponderent agricola si forestiera , deşi in pestera Izbucul Toplitei , din localitatea Luncasprie , au fost descoperite urme ale existentei umane pe aceste locuri (schelete , 15 vase de lut intregi , margele , unelte de piatra cioplita,

doua topoare de bronz ) ce se incadreaza la inceputul epocii bronzului , dupa cum prezinta Ioan Emodi in ,, Contributii la cunoasterea inceputului epocii bronzului din nord –vestul Transilvaniei”- vezi Thraco-Dacica ,6,1985.

Perioada pana in secolul XIV este lipsita de informaţii sau informatii vagi, dar existenta unor ruine a unei cetati turcesti in comuna vecina Pomezeu si denumirea unui drum de la aceasta prin localitatile Luncasprie si Dobresti spre Alesd –numit drumul turcului- lasa sa se traga concluzia ca in drumul turcilor spre Ungaria au trecut si prin aceasta zona .

La mijlocul secolului XVIII  in localitatea Dobresti incepe sa se dezvolte activitatea forestiera , exploatand masa lemnoasa din Dobresti si Luncasprie si sa fie prelucrata in ,,fabrica de cherestea” si in ,,fabrica de perii si cozi de unelte” .

Pe la sfarsitul secolului XVIII , dar mai exact inceputul secolului XIX , a inceput si exploatarea bauxitei din zacamintele de suprafata, aceasta fiind inceputul mineritului pe teritoriul comunei Dobresti. 

Incărcarea   istorica este data de cele trei biserici de lemn, cu valoare de monumente naţionale,datand din secolul XVII ,  situate in satul Luncasprie, Topa de jos si Topa de sus.

 
Ultimele pagini vizitate de dvs: