Primăria Comunei Dobresti
Înapoi la:HomeSunteţi la:CULTURă şI ÎNVăţăMâNT
Dobresti  nr.323A (417240) +40 259 325 400 primaria@primdobresti.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare Taxe
şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
Program de
Cooperare
Comunicate
de Presa

Consultare taxe şi impozite ON - LINE

Despre comuna noastra

Centrul de afaceri în agriculturǎ Dobresti
 

Comunicate de Presa

Cultură şI Învăţământ________Modificată în : 23.06.2014

 

Infrastructura sistemului educativ este asigurata de patru scoli gimnaziale, patru scoli primare si cinci gradinite in care invata un număr de 1028 scolari si prescolari.

Deasemea incepand cu anul scolar 2009-2010 la Scoala de arte si meserii din localitatea Dobresti functioneaza doua clase de liceu cu profil tehnologic.

In anul 2009 s-a construit in localitatea Dobresti al doilea corp de invatamant cu destinatia gradinita (grupa mica si mare) si invatamant primar. In colonia de romi se afla in curs de finalizare corp cladire cu destinatie gradinita si invatamant primar.

In cursul anilor 2007 – 2009 scolile gimnaziale din localitatile Dobresti, Luncasprie si Hidisel, precum si Scoala cu clasele I-IV Crincesti au fost reabilitate in sensul ca au fost dotate cu incalzire centrala, geamuri termopan, alimentari cu apa.

Instrucţia si educaţia din sistemul de invatamant al comunei este asigurata de 95 cadre didactice, 95% fiind calificate.

Comuna si sistemul educativ, beneficiază de serviciile a trei biblioteci si a sase cămine culturale in localitatile Dobresti, Luncasprie, Hidisel,Crincesti, Topa de Sus si Cornisesti care găzduiesc toate activităţile culturale ale comunei precum si serbările scolare.

Caminul cultural din localitatea Dobresti a fost reabilitat in sensul ca a fost finisat si zugravit exterior si interior; au fost inlocuite tamplaria cu tamplarie pvc, a fost reabilitata instalatia electrica si a fost construit un grup sanitar.

Necesita dotarea cu o instalatie de sonorizare , cortina pentru scena, jaluzele geamuri si aplicare de tarchet pe dusumeaua salii de spectacol.

Caminul cultural Luncasprie se afla in curs de finalizare a constructiei acestuia necesitand a fi finalizate finisaje si zugraviri exterioare, scarile de acces si instalatia de preluare a apelor pluviale.

Caminele culturale din localitatile Crincesti, Topa de Sus si Cornisesti datorita vechimii acestora necesita reabilitarea lor, respectiv reparatia acoperisurilor, zugraveli interioare si exetrioare, inlocuirea tamplariilor

 

Cultura

 In ceea ce priveste activitatea culturala in comuna Dobresti, activitate desfasurata in colaborare cu elevii si cadrele didactice din comuna precum si cu preoti ortodocsi, aceasta a cunoscut o amploare deosebita prezentand in acest sens cateva din aceste activitati:

1.Festivalul “ COLINDE DOBRESTENE” , ce se desfasoara in fiecare an din 2000

incoace , a doua zi de Craciun, in fata Primariei Comunei Dobresti sau in caminul cultural.

            De fiecare data au participat atat grupuri de colindatori si uratori ai tuturor scolilor din comuna cat si tineri constituiti in grupuri de “colindatori cu turca”din localitatile Dobresti si Topa de Sus.

            Printre participarile la festivaluri in afara comunei amintim:

            -Festivalul de colinde “NOI UMBLAM A COLINDA” –Oradea, unde la ultimele trei editii , colindatorii de la scolile din satele Dobresti si Luncasprie au ocupat locuri fruntase.

-Festivalul “COLIDAM DOMNULUI BUN”-Faget , jud.Timis, unde an de an am fost reprezentati de cate o formatie din cele enumerate si de unde de fiecare data ne-am intors cu premii.

-Festivalul de colinde de la Gyula –Ungaria unde colindatorii cu turca din satul Topa de Sus au prezentat colinde romanesti romanilor din Ungaria.

 -De asemenea am fost reprezentati de acesti tineri la festivaluri de colinde si obiceiuri de iarna la Brasov, Botosani, Sighetu Marmatiei.

2.Festivalul “TARCATUL OUALOR DE PASTI” unde in fiecare an , in vinerea mare , eleve ale scolilor invata de la femei in varsta si se intrec intre clase in aceasta indeletnicire.

3.Formatia de teatru satesc.

            Se mentioneaza activitatea cadrelor didactice din localitatea Dobresti , care au cules piesa de teatru a creatorului popular Jurca Vasile, pusa in opera de profesorul Dana Cornel, numita “LUATUL SLUGILOR”, piesa ce prezinta situatia grea a familiilor sarace din localitate in perioda interbelica , pusi in situatia de a-si da copii slugi pe perioada de vara , la ingrijitul animalelor si treburi gospodaresti, pentru mancare si cateva haine saracacioase.

            Aceasta piesa a fost prezentata cetatenilor din comuna si jucata pe scene din Beius , Oradea, de unde s-au intors cu aprecieri deosebite.

4.ZILELE DOBRESTILOR

            Manifestare cultural artistica anuala , ce se desfasoara in ultima duminica a lunii iunie si unde pe langa formatii profesioniste , solisti amatori din comuna prezinta folclorul autentic, cules de la batranii satelor precum si portul popular stramosesc.

            Printre solistii din comuna care si-au capatat deja un nume amintim pe Ban Ionel din satul Hidisel si David Vasile din satul Topa de Sus, comuna Dobresti.

5.Spectacole organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei”, Zilei eroilor, Zilei internationale a romilor , Zilei copilului , unde in colaborare cu scolile si bisericile ortodoxe din sate sunt pregatie de fiecare data spectacole specifice fiecarei sarbatori.

6.Revista scolara “Petale de lumina” s-a lansat la 1 martie 2007 in incinta Scolii din Dobresti. Revista a fost fondata de prof. Minodora Dume, profesor coordonator la structura Hidisel (redactor sef al revistei) in colaborare cu invatatoarea Mina Matiuta, SAM Dobresti (secretar general al revistei), carora li s-a alaturat si institutoarea Mara Valentina Anca (secretar tehnic al revistei). Echipa de colaboratori – redactori cadre didactice se modifica periodic, in functie de activitati prezentate si de miscarea personalului didactic. Rubrica Aproape de oameni este coordonata de la inceput de catre parintele paroh de la biserica ortodoxa din Luncasprie, Ovidiu Doru Botez, cu seriozitate si profesionalism.

            Revista isi propune sa reliefeze activitatile scolare desfasurate de elevii din scolile dobrestene, rezultatele emulatiilor din viata scolara, “file” din comunitatea locala, din viata spirituala a obstei, traditii si obiceiuri zonale, pagini de divertisment, tinere talente , viata ecologica si de sanatate a mediului si a comunitatii locale, in memoriam.

Deasemenea sunt organizate discoteci , baluri , in special de sarbatori

 

 
Ultimele pagini vizitate de dvs: